Στον απόηχο του 44ου Πανελληνίου Οφθαλμολογικού Συνεδρίου

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,

Το 44ο Πανελλήνιο Οφθαλμολογικό Συνέδριο, έλαβε τέλος. Στον απόηχό του λοιπόν κάνουμε ένα γρήγορο απολογισμό.

Ξεκίνησε την Τετάρτη με τον Όμιλο Μελετητών της Ιστορίας, ο οποίος όποτε δίνει το παρόν σε κάποιο Συνέδριο, αυτό γίνεται πάντα στην έναρξή του και ενώ οι ομιλητές του κάνουν το καλύτερό τους, στο αμφιθέατρο παρίστανται μόνο οι ενδιαφερόμενοι για την Ιστορία. Ίσως αν ο Όμιλος ήταν «σφηνωμένος» κάπου αλλού στο πρόγραμμα των άλλων ημερών, οι παρουσίες να ήταν περισσότερες, αλλά και περισσότεροι Σύνεδροι να είχαν ωφεληθεί από τα ενδιαφέροντα που παρουσιάστηκαν. Θερμές ευχαριστίες στους ομιλητές του για την εξαιρετική δουλειά, και συγχαρητήρια στην «ψυχή» του Ομίλου κ. Μιχάλη Αγγέλου για την εκλογή του ως νέου Προέδρου του.  Η ημέρα συνεχίστηκε με τα πάντα επιτυχημένα Fan Club , Φροντιστήριο της Εταιρείας Φλεγμονών και Φροντιστήριο Διαθλαστικής Χειρουργικής, με αθρόα προσέλευση και συμμετοχή και έκλεισε με την διάλεξη SOE και την παρουσίαση ενδιαφερόντων περιστατικών από τους νέους Οφθαλμιάτρους μέλη της SOE.

Συγκινητική όσον αφορά την προσέλευση και ενδιαφέρουσα όσον αφορά την θεματολογία, ήταν η Νοσηλευτική Ημερίδα (πρωί της Πέμπτης), με δύο διαλέξεις και μια Στρογγυλή Τράπεζα, που είχαν οργανωθεί κυρίως από το Οφθαλμιατρείο Αθηνών.

Ο Όμιλος Παιδοφθαλμολογίας, στο τέλος της ημερίδας του βράβευσε τον  κ. Α. Δαμανάκι, για την μέχρι τώρα συμβολή του στην Οφθαλμολογία.

Το βραβείο Τράντα δόθηκε φέτος στον κ . Μιχάλη Αποστολόπουλο , ο οποίος έδωσε την ομώνυμη και πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη με τίτλο «Μετεγχειρητική εκτίμηση της ωχράς κηλίδας στην εποχή του spectral – domain OCT». Η  απονομή του βραβείου, θα γίνει στην επόμενη ημερίδα της  Εταιρείας στο ΝΜΤΣ, στις 24/9/2011.

Η Πέμπτη έκλεισε με την Τελετή Έναρξης. Μετά την Κήρυξη Έναρξης του Συνεδρίου από τον Πρόεδρο του ΚΕΣΥ κ. Α. Σερέτη, έγινε από τον καθ. Γ. Θεοδοσιάδη η  απονομή του καθιερωμένου βραβείου «Γ. Θεοδοσιάδης», στον βραβευθέντα συνάδελφο εκ Θεσσαλονίκης κ. Συμεωνίδη. Ακολούθησε μια εκπληκτική 15λεπτη προβολή video παραγωγής Κωστή Οικονομίδη, με θέμα «Εικόνα και απεικόνιση στην Οφθαλμολογία ανά τους αιώνες». Στην συνέχεια, η ακαδημαϊκός και ποιήτρια κ. Κική Δημουλά, μας απογείωσε με την ομιλία της με τίτλο «Περί ορατών τε και αοράτων». Ήταν τόσο ενδιαφέρουσα η Τελετή Έναρξης και ιδιαίτερα η ομιλία της κ. Δημουλά, που πολλοί συνάδελφοι μας ζήτησαν να την λάβουν μαγνητοσκοπημένη. Ήδη το video είναι υπό επεξεργασία και θα διανεμηθεί σε όλους τους συναδέλφους που παρακολούθησαν το Συνέδριο.

Συνολικά υπήρξαν 47 διαλέξεις, 18 Στρογγυλές Τράπεζες, 12 Κλινικά Φροντιστήρια, 4 Δορυφορικά Συμπόσια και 2 Video Συμπόσια. Στην πλειονότητα του το Επιστημονικό Πρόγραμμα υπήρξε επιτυχημένο και ενδιαφέρον και, κατά γενική ομολογία και οι ξένοι προσκεκλημένοι, αλλά και οι Έλληνες έδειξαν τον καλύτερο εαυτό τους. Απόδειξη, οι σχεδόν πάντα γεμάτες αίθουσες από το πρωί μέχρι το βράδυ κάθε ημέρας.

Το συνήθως αποκαλούμενο «Gala Dinner», έγινε στην παραλία της Γλυφάδας, με την μορφή Πάρτι, όπου οι περισσότεροι μείναμε και διασκεδάσαμε μέχρι τις 3 το πρωί. Στιγμιότυπα από τις κοινωνικές εκδηλώσεις του Συνεδρίου, θα ανέβουν σύντομα στην ιστοσελίδα μας. Και το Συνέδριο έληξε με τις βραβεύσεις των καλύτερων από τις αξιόλογες και πολυάριθμες (236) ανακοινώσεις  (ανηρτημένες και μη) και videos που παρουσιάστηκαν σε αυτό.

Ο καλός καιρός, το ωραίο περιβάλλον, ο εντυπωσιακός εκθεσιακός χώρος, η ενδιαφέρουσα έκθεση της ιδιωτικής συλλογής του φίλου και Πρύτανη Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Παλλήκαρη, η απόφαση το Συνέδριο να γίνει στην Αθήνα και όχι στην περιφέρεια, η θετικότατη συμβολή του γραφείου οργάνωσης και –θέλουμε να πιστεύουμε- η άψογη οργάνωση, βοήθησαν και αυτά ώστε το Συνέδριο να θεωρηθεί επιτυχημένο.

Η επιτυχία όμως κάθε Συνεδρίου εξαρτάται μεν από πολλούς παράγοντες, αλλά στην κυριολεξία τρείς είναι αυτοί που θα την καθορίσουν. Ο επιστημονικός, ο κοινωνικός και βέβαια ο οικονομικός. Για τους δύο πρώτους αναφερθήκαμε. Ο οικονομικός υπήρξε και αυτός απόλυτα επιτυχής. Ο στόχος που είχαμε βάλει επετεύχθη, εφόσον αφενός μεν υπήρξαν 1.000 περίπου εγγραφές, αφετέρου δε, οι γνωστές αλλά και 2-3 καινούργιες εταιρείες βοήθησαν όσο περισσότερο μπορούσαν, και τις ευχαριστούμε γι΄ αυτό.

Ο παράγοντας αυτός είναι για μας τεράστιας σημασίας και νομίζουμε ότι στο τέλος αυτής της θητείας του Δ.Σ., μαζί με ορισμένα άλλα μέτρα τα οποία λάβαμε (περικοπές εξόδων και μισθών, επαναδιαπραγματεύσεις, εξασφάλιση χορηγιών σε κάθε επιστημονική εκδήλωση της Εταιρείας, κλπ) και παρά την μεγάλη οικονομική κρίση, όχι μόνο «το Ταμείον δεν θα είναι μείον», αλλά θα υπάρχει επιτέλους, ένα σεβαστό αποθεματικό στο Ταμείο της Εταιρείας μας.

Τελειώνοντας, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα μέλη του Δ.Σ. που ακούραστα συμμετείχαν ενεργά όπου υπήρχε ανάγκη. Και ιδιαίτερα σε όλους εσάς που η παρουσία σας μας τίμησε και έδωσε νόημα στην προσπάθειά μας.

 

Αρτέμης Σ. Κανδαράκης

Συντονιστής Διευθυντής Α΄ Κλινικής Οφθαλμιατρείου Αθηνών

Πρόεδρος ΕΟΕ

 

 

Διαβάστε επίσης

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Στον απόηχο του 44ου Πανελληνίου Οφθαλμολογικού Συνεδρίου

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι, Το 44ο Πανελλήνιο Οφθαλμολογικό Συνέδριο, έλαβε τέλος. Στον απόηχό του λοιπόν...

Στον απόηχο του 44ου Πανελληνίου Οφθαλμολογικού Συνεδρίου

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι, Το 44ο Πανελλήνιο Οφθαλμολογικό Συνέδριο, έλαβε τέλος. Στον απόηχό του λοιπόν...